Vår tomt

När vi började leta sommarhus var fokus att hitta något vi kan åka till ofta och där vi kan bo bekvämt. Att vi sedan skulle landa på att köpa en tomt för att bygga nytt, ja det var aldrig del av planen. Vi föll helt enkelt pladask för det korta avståndet till Stockholm och de bra möjligheterna till vatten och avlopp, och den vackra utsikten så klart.

utsikt_1

Utsikten från tomten där huset ska stå

Processen att hitta tomten var egentligen ganska okomplicerad: En längre tid av Hemnet och Booli (rekommenderas), en hel del samtal med diverse mäklare och en och annan visning. Just den här tomten låg aldrig ute till försäljning, men vi fick napp när vi hörde av oss angående att annat hus. När vi sett tomten kände vi oss övertygade om att det mycket väl kunde vara vår pärla, och vi började planera för att lägga ett bud. Booli gör det enklare att träffa rätt när det gäller budet. Det finns massa gammal användbar statistik att använda. Vi gjorde en sammanställning över närliggande tomter, de olika säljpriserna över tid, och de olika attributen – till slut landade vi ett pris som både säljaren och vi kunde bli nöjda med (2,35 miljoner kr). Om man testat Stockholms lägenhetsmarknad är fritidshusmarknaden betydligt lugnare. Man får ha lite is i magen, och göra lite mer research kring tomtens utformning etc. innan budet behöver landa.

Ett tips är att använda sig av kommunen och lantmäteriet  i köpprocessen. Kommunen kan bistå med riktlinjer för bygglov, att få ut godkända bygglov för grannliggande tomter och på så sätt förstå hur landskapet kan förändras, och primärkartor så man kan mäta ut att ett hus får plats mellan höjdkurvorna.

Så till själva tomten då. Vår tomt ligger nordöst om Vaxholm, på en ö utan biltrafik, trafikeras av Waxholmsbolaget  och är ca 2500 kvm stor. Vi har egentligen bara en granne, och allmänning på tre sidor.  Den har utformningen av en kulle som avslutas med en kraftigare brant ner mot havet. På tomtens högsta punkt (~30 m över havet) är det relativt platt, lite som en platå med massa klippor. Här tänker vi att huset ska stå. Det bör ju ge en härlig utsikt mot havet och också lämpa sig för en rejäl terrass. Framför tomtgränsen mot havet är det en allmänning. Baksidan, mot ön till, är grönare och består mest av blåbärsbuskar – men fortfarande backig. Förhoppningsvis kan vi få till en gräsplätt i framtiden!

skargard_utsikt

Primärkarta över tomten

tomt_fran_vatten

Tomten från vattnet, där ligger den precis bakom de gula björkarna

Kategorier:

Tomt

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: