Detaljplan

Vad innebär det att ett område är detaljplanerat? När vi letade efter tomt (eller hus om vi hittade något bra) hittade vi vid ett tillfälle en tomt som inte var detaljplanerad. Mäklaren marknadsförde den som att det var bra att den låg utanför detaljplanerat område och att det betydde att man var betydligt mindre begränsad i vad man får bygga. Det var absolut inte sant, och just i det här fallet visade det sig att i princip hela fastigheten låg inom ett område som täcktes av strandskydd – så skulle man bo på den tomten så var det till att tälta. Har man precis börjat titta efter tomter är det lätt att bli lurad.

Om man säger så här, är ett område detaljplanerad är du garanterad att få bygga det detaljplanen stipulerar. Finns det inte en detaljplan kanske du får bygga ännu friare (om det inte finns strandskydd), eller så får du inte det – det är en betydligt större chansning.

detaljplan

Detaljplan för ön där vi planerar att bygga

I vårt fall fanns en detaljplan, från 1953. Man får ändå säga att kommuner arbetar ganska långsiktigt. Det viktigaste den säger är:

  • Vi får bygga ett huvudhus på 100 kvm (byggyta) och ett komplementshus på 40 kvm
  • Huvudhuset får vara 4.0 meter högt (från genomsnittlig markyta till dit fasad möter tak) och komplementshuset får vara 3.0 meter högt
  • 1.5 våningar är tillåtet
  • Endast ett kök går uppföras

Den säger ingenting om lutningen på taket, vilket egentligen betyder att så länge det inte är mer än 4 m till taket är det okej, även om taket är väldigt spetsigt vilket gör hela byggnaden väldigt högt. Men man kan ju inte tänka på allt 🙂

Kategorier:

Bygglov, Tomt

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: