Badkar eller dusch?

Inför att vi flyttade in i vår lägenhet där vi bor idag renoverade vi badrummet (det befintliga visade sig vara ett totalt fuskbygge, men det är en annan historia), bytte vi ut badkaret som stod där mot en tvättpelare och dusch. Det beslutet ångrar vi inte. Däremot tycker jag (Anja) att det kan vara väldigt mysigt att bada. Framförallt är badkar extra bra när man har småbarn, vår son älskar att plaska runt.

Nu när vi få möjligheten att planera ett helt eget hus, med två badrum, är det ju världens möjlighet att planera in ett badkar. Spontant tänkte vi badkar i gästhuset och dusch i huvudhuset eftersom vi ändå duschar mest, men det visade sig att p.g.a. storleken på badrum så får det bli badkar i huvudhuset eller inte alls. Så därav titeln på detta inlägg – badkar eller dusch?

Fördelar med badkar:

  • Det är mysigt som tusan, framförallt att bada tillsammans
  • Avkopplande

Fördelar med dusch:

  • Snabbt
  • Härligt
  • Tar mindre plats (i vårt fall blir det dock mer döyta)
  • Optimerar för det man kommer göra mest (man kommer ju att duscha i badkaret med, men det är ju inte fullt lika bekvämt)

Ja det var ju ingen vidare kvalité på den listan, jag tror helt enkelt att man får gå på känsla. Det finns ju en kompromiss med duschbadkar, men jag är inte helt såld på den idén. De blir inte lika snygga som dusch/vanligt badkar, och sedan tror jag man suboptimerar lite för båda. Men vad vet jag, har ju ingen erfarenhet av duschbadkar egentligen.

duschbadkar

Duschbadkar från Svedbergs

Jag tror att det är en vanesak egentligen, lite oavsett vad man väljer. Min lillebror duschar t.ex. jämt i badkar och tycker att det är härligt. Han nästan föredrar det. Vi lutar mot att välja badkar ändå, eftersom det lite är vår chans – och vi kommer ju ändå ha dusch i gästhuset. Det viktiga då är att ha ett tillräckligt brett så att det är bekvämt att duscha också (utan att det är för stort så att det drar alltför mycket vatten). Det viktiga då är främst bredden längst ner där man står, det blir inte bättre om man har ett väldigt brett badkar som är väldigt vinklat och smalt där man står. Vi blev rekommenderade av vår arkitekt att titta på badkar med lutning på ena sidan och bottenventilen i mitten, så vattnet rinner undan från där man står och duschar. Sedan får vi komplettera med en glasvägg.

badkar

Badkar från Duravit med lutning på ena sidan och ventilen i mitten.

Kategorier:

Planlösning

Etiketter:

, ,

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: