Skillnad mellan fritidshus och permanentboende

Vi har inga tankar att flytta permanent till ön, och något som kommunen nog skarpt skulle ogilla då det innebär att de måste förse oss med båttransport för att ta sig till skola och dylikt (pga skolplikt). Nej, tanken är att vi ska bygga ett fritidshus – vilket faktiskt har sina fördelar när det nalkas bygglov.

De stora skillnaderna är:

  • Det finns inget krav till handikappanpassning i exempelvis badrum, det gör ju att vår tänkta layout med tvättmaskin och torktumlare i badrummet funkar.
  • Inget behov av  att göra en energiberäkning, vilket vi i ärlighetens namn inte riktigt har hunnit fundera över än. Uppvärmning blir helt enkelt nästa stora sak att bestämma.

Många av grannhusen är byggda med väggtjocklek anpassad för just fritidshus (ca 200 mm), medan standard på permanent boende är 325 mm. Här finns ingen bestämmelser man måste anpassa sig efter, men det påverkar ju en rad andra beslut. Tunnare väggar innebär oftast utanpåliggande rör i badrummet, eftersom det finns risk att det fryser och spricker och då isoleras skadan då vattnet sedan kan rinna ner i avlopp. Vi har inte riktigt bestämt oss här, men tänker ju att tjockare isolering bör betala tillbaka sig på elräkningen? Ja, som sagt det här med uppvärmning måste vi luska vidare i.

 

 

Kategorier:

Bygglov

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: