Fasad och tak

Nu när planlösningen börjar falla på plats, har vi funderat allt mer på det utvändiga kring fasad och tak.

Det ursprungliga bygglovet hade ett pulpettak (i sedum) med liggande panel och fönster med spröjs. Det faller oss egentligen ganska väl i smaken, men där vi känner att man kanske inte utnyttjar detaljplanen på ett bra sätt eftersom höjden mäts från den högsta av fasaderna och man därmed tappar en del takhöjd på lutningen.

Vi har bollat fram och tillbaka kring sadeltaket, men känner att det kan bli en väldigt härlig känsla med ett enplans hus med full takhöjd (i alla fall i de stora rummen). Vid val av sadeltak känns det också mer rätt med stående panel. Då landar vi helt enkelt ganska nära de inspirationsbilder vi diskuterade (se inlägg om ”Att välja arkitekt”). När det gäller takmaterial, lutar vi åt falsad plåt. Mycket för det estetiska, det kostar mer men ska enligt vad vi förstår vara relativt underhållsfritt med lång livslängd – inte som takpannor, men det bättre än papp.

Arkitekten har hjälpt oss ta fram ett par alternativ med olika lutningar på taket och fönsteralternativ:

fasad_och_tak

Tre alternativ på fönster och taklutning

Vi känner nog mest för alternativ 3 (lägre lutning och utan spröjs). Den högre taklutningen är vi rädd upplevs lite som en kyrka i vardagsrummet som också blir rätt stort (ca 40 kvm). Takhöjden skulle bli uppåt 4,6 meter, jämfört med 3,7 m i den lägre som inte heller kommer kännas trångt. Dessutom vill vi gärna att huset är lite lägre från ett landskapsperspektiv.

Vi gillade verkligen spröjsen på de gamla bygglovet och många av våra inspirationsbilder har haft spröjs. Däremot kände vi att huset blev nästan mer modernt utan spröjs i den här tappningen (skillnad var det med pulpettak), framförallt när vi jobbat med detaljerna (reducerat takutsprång och tagit bort foder kring fönsterna). Då är det snarare så att det blir enklare att hålla rent och ännu mer utsikt utan spröjs.

gammal_fasad_takutsprang

Gammal ritning som gav för gulligt intryck enligt vårt tycke

När det gäller färg på plåt och fasad får vi återkomma, men några nyanser av grått helt klart!

Kategorier:

Arkitekt, Bygglov

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: