Pre-konsultation innan bygglov

Nu har vi haft konsultation med Österåkers kommun innan vi ska skicka in våra bygglovshandlingar. Väldigt positivt och effektivt att bolla idéer och få förvarningar där vi måste förse med mer detaljer in den formella ansökan. På så sätt slipper vi förhoppningsvis fastna i massa iterationer. Hoppas verkligen fler kommuner bistår med det här, om inte annat är det värt att fråga.

I stort var det mestadels småsaker, men ack så viktiga för att kunna få en snabb process:

  • Detaljplanen från 1953 refererar till en gammal riktlinje om att få bygga högst 6 meter från grannens tomtgräns. Vi hade ett förslag med 4,5 m (som är standard, men som i detta fall skulle kräva grannförfrågan). Lärorikt för oss var att det faktiskt inte bara är berörd granne som måste tillfrågas, utan även grannar som är närliggande (på andra sidan allmänningen etc.)
  • Vi måste reflektera höjdkurvorna även på byggritningarna och tydligare visa höjden på fasaderna. Det viktigaste här är att fasadhöjden mätt mot medelmarknivån inte överstiger vad som anges i detaljplanen (huvudhuset: 4m,  gästhus: 3 m)

Vi kommer behöva professionell hjälp med att mäta ut var huset bäst står, en så kallad utsättning. Vi vill ju göra så lite åverkan på marken som möjligt och samtidigt lägga det bra med avseende på utsikt. Igår satt vi med utklippta figurer och försökte placera ut huskropparna på en stor primärkarta, för att se var det bäst skulle passa in. I bygglovet är gästhuset striktare begränsat, så det är egentligen viktigast att inte ha allt förstora skillnader i markhöjd här (det kommer begränsa genomsnittshöjden på fasaden).  Nu har vi ett förslag, återstår bara att se hur väl primärkartan stämmer överens med verkligheten. Som det ser ut, får vi nog spräcka en liten stenknall, eller eventuellt låta de olika huskropparna ta upp höjdskillnaden med ett par trappsteg.

ny_hus_placering

Eventuell ny placering av huset, återstår att testa under utsättning

Kategorier:

Arkitekt, Bygglov, Tomt

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: