Preliminär utsättning

Nu har vi gjort en preliminär utsättning av huset inför bygglovsansökan, framförallt för att bli bekväma med placering och att alla begränsningar i bygghöjd uppfylls (som påpekades under konsultationen med kommunen).

När man gör en utsättning startar man egentligen med en primärkarta där tomtpinnarna finns utsatta med koordinater. Vi hade hjälp av ett av alla företag som arbetar med mättjänster, som sedan markerade ut tomtgränsen elektroniskt på en GPS. Sen behöver man naturligtvis en startpunkt i var man tror huset ligger bäst, och det är ju den stora frågan – hur vet man hur man ska placera huset? Det finns ett par aspekter man bör ha koll på:

  • Avstånd från tomtgräns, normalt sätt 4,5 meter – i vårt fall pga av väldigt gammal detaljplan 6 m
  • Höjdkurvor för att huset ska smälta in i omgivningen och att man håller sig innanför detaljplanens begränsningar när det gäller bygghöjd mätt från genomsnittshöjden av huset
  • Planera för framtida tillbyggen, attefallstillägg, attefallshus och friggebod
  • Insynsskydd från vägar, grannar etc
  • Utsikt
  • Solens läge för att undvika att exempelvis terrassen skuggas i onödan

Väl på plats mätte vi ut hörnen på huset med GPS (fungerar då det är fritt från träd) och markerades med en vattenfast färg. Totalt tog det hela mindre än en timme så ingen större insats.

Utmätning2.JPG

Utsättning av gästhuset intill huvudhuset (den rosa pinnen)

Vårt förslag (se inlägg pre-konsultation innan bygglov) var inte så tokigt ändå. Huset kom lite längre bak än vad vi hade tänkt oss, men låg ganska bra med avseende på höjdkurvor. och lämnar bra med utrymme för terrass framför huset. Det som återstår är mäta och räkna lite på genomsnittshöjden så vi har marginal till detaljplanen och inte stöter på trubbel senare. Det var också ganska blåsigt när vi var ute, och vi inser att vi troligen behöver en liten terrass även på baksidan mot kvällssolen. Tillbaka till ritbordet!

utsattning8

Baksidan av sovrumsdelen på huvudhuset

utmatning4

Framsidan av sovrumsdelen och utsikten från ”master bedroom” 

Kategorier:

Bygglov

2 kommentarer

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: