Räkna på medelnivå och bygghöjd

Nu har vi fått tillbaka mätvärdena från utsättningen, vad härligt med folk som återkommer snabbt!

Den korta versionen:

Gästhuset ligger väldigt plant, huvudhuset brottas med ett ”trappsteg” om ca 1 m som ligger i vardagsrummet. Det här är bra nyheter, eftersom bygghöjden enligt detaljplan är snävare på gästhuset.Totalt sett ingen ko på isen och vi tänker inte bygga in något trappsteg i vardagsrummet.

Den lite längre versionen: 

Att räkna på medelnivå är i teorin ganska simpelt, och det förklaras kanske enklast med bilden nedan:

medelmarkniva

Förklaring till medelhöjd från Lidingö Kommun

Det gäller alltså att mäta ut höjdskillnaden mellan husets punkter. Det som gör det lite mer avancerat är att introducera en yta. Man behöver då uppskatta hur mycket av huset som ligger på en viss höjd och hur mycket som ligger på en annan (på matematikens språk en integral).

genomsnittshojd_1

Vår utsättning med mätvärden

Om vi börjar enkelt, så är gästhuset relativt plant. Det skiljer ca 0,5 m mellan högsta och lägsta punkt och marken är relativt platt. Man kan då förenkla och räkna medelvärdet av de fyra punkterna: 27,11m. Enligt detaljplanen kan man ha en fasadhöjd på 3m  mätt från genomsnittshöjden, men det inkluderar plintar i vårt fall som ska ha ett min på 0,3m på högsta punkt (högre på lägre punkter för att ta upp höjdskillnaden). Vi kan med andra ord bygga:

Tillåten fasad höjd = Genomsnittshöjd + Detaljplanens reglerade fasadhöjd – Höjd på plint – Högsta höjd på marken

2,44 m = 27,11 + 3 -0,3 + 27,35

Vi hade tänkt oss ett lite högre hus är 2,44 m, vilket innebär att vi får fylla ut något eller gräva ut. Det är dock inget större problem, lyckas vi platta till den högsta punkten till ca 27m får vi bygga 2,6 m istället (mer vad vi hade tänkt!). Vi kommer oavsett vrida huset något, vilket ger det bättre utsikt, mindre skugga på terrassen under eftermiddagen och lite mindre höjdskillnader.

För huvudhuset blir det lite mer komplicerat eftersom markytan går i etapper. Hallen är väldigt platt, likaså sovrumsdelen bortsett från det bakre högra hörnet. Det är vardagsrummet som är svårast. Här har vi räknat ut ett par olika medelvärde och räknat ut hur stor del av huset som ligger på vardera medelvärde. Eftersom detaljplanen tillåter en högre bygghöjd (4m) kan vi bygga ca 3,5m.

Med andra ord ser det ganska bra ut! Vi ska ut och kontrollera ett par saker och se hur det blir när vi vrider på gästhuset något.

Kategorier:

Bygglov, Planlösning, Tomt

2 kommentarer

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: