Första tankar kring ytbehandling fasad

Hur väljer man fasad? Det är många frågor när man ska bygga hus, framförallt när man inte har någon tidigare erfarenhet. Än så länge har vi varken fattat beslut om vilken typ av fasadmaterial vi ska ha (mer än att den ska vara i trä och stående) eller vilken ytbehandling (om vi ska ha ytbehandling). Valen har stor betydelse för helhetsintrycket av huset och det är viktigt för oss att det är fint med att det är funktionellt.

Vi ska som sagt ha stående panel eftersom vi tycker att det lirar bäst med utformningen av huset, och vi vill också att huset ska smälta in fint i naturen och kännas modernt. Flera ”ladan”-inspirerade hus finns att inspireras av, som det nedan från Arvesund.

jarnvitriol-fasad

Ladhus från Arvesund

Detta hus är behandlat med järnvitriol och har falsat plåttak. Falsat plåttak hade vi också tänk oss, men med större bredd. Järnvitriol fyller bara en estetisk funktion och träet har samma skydd som om det vore obehandlat. En annan aspekt med järnvitriol är att det kan bli väldigt ojämnt beroende på hur utsatta väggarna är.

Ett annat alternativ är ju annars att välja ett träslag som lärk eller cederträ och låta det vara obehandlat.

cedertra-fasad

Hus i cederträ. Foto: Brahl Fotografi

Sedan finns det ju många fler alternativ om man kan tänka sig mer pigment och att man inte ser träet, som slamfärger, alkydolja och akrylat. Då kan man få hjälp av t.ex. Folksams test. Researchen fortsätter helt enkelt.

Kategorier:

Fasad

Etiketter:

,

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: