Mäta upp bryggan

Skärgården på vinterhalvåret är ju väldigt speciell. Helt andra färger, fridfull och väldigt kall…  Varmt påklädda begav vi oss ut tillsammans Henrik från Reuterkiöld Snickeri som vi tagit in offerter av för att förstå vilken typ av brygga som skulle vara lämplig och skissa på dess utformning för att bli mer komfortabla med kostnaden. Drömscenariot var ett lite större soldäck nära strandkanten med en avstickare ut i vattnet.Vi hade tagit in offerter från 4 företag och prisvariationen var väldigt stor, +/- nästan 50% från dyrast till billgast för samma typ av brygga. Nu ska ju offerten så klart detaljeras, men helt klart positivt att Reuterskiölds Snickeri prioriterade att tidigt komma ut och mäta medan de andra lämnade det för senare.

Det finns så klart en rad olika bryggtyper, men i korthet 4 fasta (till skillnad från flytbryggor) med olika för- och nackdelar:

  • Stoplar på / mot berg: Stoplar som fästs med dubbar i berg.  Kostnadseffektivt, men kräver att det finns berg ovan mark och helst under vattnet eller att det blir djupt snabbt
  • Pålade bryggor: Pålar som slås ner i jordmånen. Priseffektiv när man har en mjuk botten och skyddat läge
  • Stenkistsbryggor: En timrad konstruktion som fylls med sten som lämpar sig för långgrunda alternativ, där botten inte är för mjuk
  • Betongringsbryggor: Bryggan vilar på betongringar på bottnen. Oftast ett alternativ vid lite planare och långgrunda underlag och billigare en stenkistan

Väl på plats, mätte vi ut var servitutet börjar och slutar och försökte mäta in var en brygga kunde placeras. Platsen är en lätt inåtgående ”vik” med en del klippor blandat med mindre stenar och grus.

Bakslag #1 visade sig ganska snabbt. Det var betydligt mycket mer långgrunt än vi först trodde (liten överraskning eftersom det på många ställen snabbt blir 3 m, och kort därpå 10 m). Här krävdes det dock 6 m eller så innan det blev 1,5 m djupt. Bakslag #2, botten består av småsten och grus så här kan vi inte sätta några stoplar.

Mycket mätande och klurande så landade vi i en 7,5 m lång brygga och 2 m bred (total 15 kvm) och med en stenkista. Den stora fördelen med stranden är dock att det faktiskt kommer gå att bada även för vår lille, om vi bara röjer upp lite bland stenarna. Ja, vi lär ju återkomma till bygget senare!

servitut_med_brygga_1

Potentiell utformning av bryggan

reuterskiolds-snickeri

Visionen är något i den är stilen, från Reuterskiölds Snickeri

Kategorier:

Brygga

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks