Vikten av att iterera utstakningen

 

Nu har vi varit ute och tänkt över utsättningen ännu en gång. Mitt i snöovädret begav vi oss med dubbla jackor ut för att tänka igenom resultatet av förra utsättningen.

snoovader

Avfärd från Vaxholm och väl ute på Timrarön där våra markeringar var allt annat än enkla att hitta

Det känns viktigt att få tid att fundera, räkna och iterera utsättningen, eller utstakningen. Primärkartan kommer man bara så långt med, små förändringar kan verkligen göra skillnad i både bygghöjd och komfort och det är ett beslut man måste leva med under en lång tid. Vi tror ju också att det gör att bygglovsprocessen blir enklare när det är väl genomarbetat. De rosa färgmarkeringarna vi ritat ut förra gången är ju så klart vattenfasta, men göms bra under snö… I normala fall skulle man ju naturligtvis haft pinnar och ett snöre för att märka ut huset, men givet hur bergigt det är så kommer några vanliga pinnar inte stå upp. Man tager vad man haver, och på tomten finns en stor vedhög som något lämnat efter sig. Några större stubbar senare så var husens placering förstärkta

img_2047

Stubbar markerar hörnen på huset

Så resultatet av övningen blev följande:

  • Hela huvudhuset skjuts 1.5 m fram och 1 m åt vänster (sett mot havet). Flera anledningar gör att det här känns rätt: Eftersom marken sluttar så är varje meter vi kan få fram vardagsrumsdelen till vår fördel för bygghöjd och medelmarknivån, vi slipper ha ingången till huset på en besvärlig höjd (högsta punkten på huset). Vi kommer fortfarande behöva plocka bort en stenknall för att jämna till marken, det verkar ofrånkomligt.
  • Gästhuset vrider vi upp något mot havet för skärma av insyn och få mer utsikt och flyttar fram det 1,5 m ut över prickmark. Att flytta fram huset gör att det ligger plattare och därmed kan vi bygga huset på lägre plintar och få det att smälta in mer med naturen. Dessutom så syns huset lite mindre för grannar.

Att bygga på prickmark triggar en grannförfrågan. Kort och gott innebär det att kommunen kontaktar berörda grannar (även de på andra sidan vägar, de som eventuellt berörs av utsikt och stamfastigheten) för att få överträdelsen till detaljplanen godkänd. Utfallet är så klart osäkert, och man får hoppas att grannarna ser ett bra skäl till varför vi vill överträda planen. Vi försökte med innovativa medel slippa grannförfrågan, ex. bygga ett mindre gästhus och utnyttja attefallstillbyggnad som får byggas på prickmark men alla planer gick i kras (den här för att attefallstillbyggnad enbart får byggas på huvudhus).

 

slutgiltig-placering2

Slutgiltig (?) placering av husen

 

Kategorier:

Bygglov, Tomt

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: