Välja kontrollansvarig

Att ha en kontrollansvarig (KA) är ett måste för byggnationer som kräver bygglov. KAn är en sakkunnig som ser till så att alla nödvändiga kontroller görs och lagar följs. KAn är alltså inte någon formell besiktningsman (det får vi komma till senare) utan snarare än kunnig partner under byggnationen. Mer specifikt ska kontrollansvarig:

  • Hjälpa till att upprätta en kontrollplan
  • Se till att kontrollplanen följs
  • Vara med på tekniska samråd och vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök
  • Dokumentera byggplatsbesök
  • Avge utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked

Hur väljer man kontrollansvarig? Det saknas helt klart ett oberoende utvärderingssystem med samlad feedback. Här får man förlita sig på rekommendationer, forum och söka via certifierade KAs på Boverket. När man väl har en kortare lista får man ta in offerter och fråga efter referensprojekt.

Viktigt att tänka på är:

  • KA måste vara certifierad och ha bred erfarenhet från byggprocessen
  • Fördel med någon som är lokal, som enkelt kan ta sig till byggplatsen och känner kommunen
  • Själv välja KA och inte blankt ta någon som byggfirman rekommenderar – man vill ha en oberoende part

Vi tycker det är positivt att KAn också erbjuder projekt- och byggledning då det ger en bredare erfarenhet och kan vara till stöd vid andra frågor som kan uppkomma. Vi valde på bra referenser, positivt första intryck och en seriös offert.

För oss ingår: Upprättande av kontrollplan, tekniskt samråd, uppstartsmöte, genomgång med entreprenörer, 4 platsbesök (inför plintar, stombyggnation, stomkomplettering, färdig byggnation inklusive slutsamråd), granskning av entreprenörs egenkontroller, dokumentering inför slutbesked. Totala kostnaden uppgår till 22 000 kr.

Vi har redan haft ett par diskussioner utöver ovan, kring konstruktionen av huset. Det är helt klart positivt att ha involverat honom tidigt i processen. En av diskussionerna vi hade handlade om hallens konstruktion. Vi var rädda för fuktskador eller rent av att konstruktionen skulle brista om det skulle samlas snö. Snö kommer ju samlas dels för att sadeltaket på sovrumsdelen kommer slutta ner mot hallen, men också för att det kommer blåsa upp mot väggen på vardagsrumsdelen. KAn var snabb med att peka ut två åtgärder: 1) Se till att plåten går upp åtminstone 3 dm på väggarna och 2) lägga balkarna tätare för att öka bärigheten och såg i övrigt inga hinder.

hall_konstruktion

Hallens konstruktion

2 kommentarer

Jo, det är en bra tanke! Framförallt på sadeltaket så hindrar det ju lite snö från att falla ner på hallen. Ska vi diskutera med plåtläggaren. Tack för bra input!

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: