Välja väggtjocklek

Att välja tjocklek på ytterväggarna visade sig vara ett litet projekt i sig. Vår grundinställning har hela tiden varit att komma så nära ett permanentboende som möjligt så vi kan utnyttja det året om och hålla energikostnaderna nere (som naturligtvis också beror på fönster, isolering i tak etc.) Det finns ju standarder, men i det här fallet inte helt tydliga. För att bringa någon form av konsensus så verkar standard för permanentboende vara 325 mm (med reservation för stor variation). Sett inifrån och ut är väggen då uppbyggd av:

  • 13 mm gips / alternativt panel
  • 12 mm träfiberskiva
  • 45 mm invändig regel med isolering
  • Ångspärr
  • 195 mm bärande regel med isolering
  • Vindskyddsskiva / Vindpapp
  • Luftspalt
  • Spikläkt
  • Panel

Än spretigare blir det för fritidshus.. Många hus på ön är exempelvis byggda med en 120 mm bärande regel och utan invändig regel. För oss kändes det i tunnaste lagret. Vi kände att det var viktigt att få en invändig regel. Dels för att det ger mer isolering, men också att ångspärren då blir helt fri från massa skarvar och hål för elrör och dylikt, vilket ger stor positiv effekt. Däremot skulle det bli praktiskt svårt och dyrt att få ut förbyggda reglar i storlek 195 mm till vår klippa. Kompromissen blev helt enkelt enligt ovan fast med bärande regel av storlek 120 istället för 195 mm. I tillägg kan man ta någon bättre form av isolering för att höja prestandan ytterligare, det återstår att se. Nu kan vi i alla fall gå vidare med planlösning för bygglov och senare konstruktionshandlingar.

 

2 kommentarer

Kul med genomlysningen. Att se till att el kanske rör går i väggarna har nog sina fördelar och nackdelar. Väggarnas uppbyggnad tillhör ju avdelningen struktur och därmed får man ju leva med sin beslut under sådär 50 år eller tills man säljer. Just isolering tror jag är bra att satsa på. Skärgården bjuder på olika väderlekar och om man vill ha varmt och mysigt kalla dagar ”håller” genomtänkta väggar bättre. Somrar kanske man kan ha ”nytta” av de genomtänkta väggarna då värmen hålls stången. Är väggarna i moduler eller byggs de upp på plats tro?

Gilla

Så är det verkligen! Vi har börjat tankeprocessen med elritning som visar var eluttag ska sitta. Ska också passa på att dra in fiber med en gång, ytterligare en fördel med ön!
Väggarna byggs upp i moduler nu under vintern, vi kommer påbörja det egentligen när bygglovet blir klart. Det är helt klart positivt att de kan byggas i lugn och ro och utan ur och skur

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: