Välja trägolv

Att välja golv i ett fritidshus är ju lite speciellt, eftersom man ofta drar ner på värmen under vinterhalvåret som så klart påverkar förutsättningarna. För trägolv (eller laminat/vinyl med trä som bas) innebär det större rörelser än i en permanentbostad. Vi är någorlunda flexibla när det gäller golvvalet, men vill ha samma golv i köket/vardagsrummet som i sovrummet (i badrum och hall ska vi ha kakel). Vi behöver då välja ett golv som är hårt och kan därför välja bort furu och gran. Sammanfattar lite våra tankar kring olika typer av golv nedan, och vad som kan vara värt att tänka på (eller i alla fall vad vi tänker på).

Massiva golv är kanske det snyggaste, men också bland det svåraste när det gäller fritidshus. Vi utredde möjligheten, men skrev av det ganska snabbt eftersom varje planka krymper och expanderar för sig själv med förändringar i temperatur och luftfuktighet vilket leder till glipor.

Lamellparkett är ett av våra intressantaste alternativ just nu. Den skulle i sådana fall läggas flytande (inte sitta fast i underlaget) och på så sätt tillåtas utrymme att ändra form. Det kräver fortfarande en underhållsvärme (ca 15 grader, lite beroende på golv) eftersom golvet fortfarande är trä och fogarna mellan plankorna kan komma att skadas om de tillåts stå för kallt och fuktigt för att sen torka och bli varma. Här vill vi helst ha 1-stavs parkett i neutral ek. Vi blev rekommenderade av Davids farbror som jobbar på Kährs att i sådana fall inte välja en för tunn parkett, han rekommenderade 15 mm. Det tillåter också slippning 2-3 gånger.

Laminat golv är väldigt slitstarkt och det tilltalar såklart småbarnsföräldrar som oss. Berry Alloc tillverkar en modell som är extra slitstark (livstidsgaranti för privat användning) och dessutom med längre plankor (2,4 m), en ny och intressant produkt. En klar nackdel med laminat är annars att ”plankorna” är så korta och sedan finns det ett begränsat antal varianter så när det läggs ut på en större yta blir det mycket skarvar och tydligt återkommande mönster som minskar likheten med riktiga trägolv. Så denna modell är ett bra alternativ om man ska välja laminat, men laminat ger tyvärr inte den varma känslan som riktigt trä gör. Och eftersom det endast är det översta skiktet som är laminat, och underdelen trä, är det inte mer formstabilt än lamellparkett (snarare sämre…)

Laminatgolv ek från Berry Alloc

Laminatgolv med långa plankor från Berry Alloc

Vinylgolv är ett till alternativ, och om man väljer ett golv utan träkärna kan det vara betydligt mer formstabilt än de övriga alternativen. Det är också ett otroligt slitstark alternativ. Vi har dock inte hittat en modell med långa plankor, och eftersom vi har öppen planlösning tror vi nog att detta inte är ett alternativ för oss (det blir mycket skarvar och mönstret kommer upprepa sig). Det är väldigt storskillnad på ett prov på 1 kvm i butik jämfört med ett helt golv. Dessutom så har inte de alternativen som ska efterlikna neutral ek sett varit så snygga i verkligheten, men vi har å andra sidan bara ett en bråkdel av det som finns på marknaden än så länge. Det hade ju varit toppen att ha något som klarar att vara lite kallare i gästhuset, eftersom de lär användas under en kortare säsong.

 

 

 

 

Kategorier:

Golv, Inredning

2 kommentarer

Vi valde 34 x 120 mm slätspånt från Piteå Såg och Hyvleri till vårt skärgårdshus (vårt andra byggprojekt) där vi inte har någon uppvärmning vintertid. Nu har vi haft golvet (som endast är såpat) i 2,5 år och det har inte blivit några springor alls! Varken sommar eller vinter. Vilken kvalite´!! Det måste har varit perfekt torkat.

Gilla

Låter ju otroligt bra! Det är lite av en djungel och ingen kan riktigt ge bra svar. Många leverantörer har 15-20 grader i rekommenderad underhållsvärme. Vem har 20 grader i underhållsvärme? Kul med mindre välkända företag som gör så bra jobb!

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: