Välja uppvärmning för fritidshus

Då ska vi börja navigera oss genom djungel av alla uppvärmningsalternativ. Det finns massor av tips och tricks kring att sänka uppvärmningskostnaderna (isolering, välja rätt glas etc)  men de får vi återkomma till – nu handlar det om den primära källan till värme.

Vår kravbild är: Kunna vistas i huset året om, fjärrstyra värmen och kunna ställa in för underhållsvärme.

När man sonderar de olika alternativen så blir det snabbt tydligt att en värmepump är vad många stoppar in i fritidshus. De är relativt billiga att installera och betydligt mycket mer energieffektiva än direktverkande el (som många äldre fritidshus värms upp med). Värmepumpar kommer ju dock i många skepnader och former, i stort kan de hämta värme från berg, jord, luft. Vi kommer ju ha ett luftburet system (till skillnad från vattenburet) så många rekommenderar en Luftluftvärmepump (LLVP). Pumpen fungerar som ett kylskåp och tar värme från luften och avger till huset. Kruxet är att man bör ha en relativt öppen planlösning så värmen når alla rum, annars får man installera två (läs tre om man räknar med gästhuset).

Tyvärr, verkar många pumpar krångla och installatörer fuskar. Folksam och DI uppmärksammade fusket så sent som för ett år sedan. Det gäller helt klart att välja ett etablerat varumärke och en renommerad installatör. Pumpen kostar ca 10-15 000 kr och håller i 7-10 år. Då känns det spontant dumt att snåla.

För att utvärdera diverse värmepumpar kollar man på ett par parametrar:

  • Att pumpen är byggd för svenskt klimat
  • Värmefaktorn (COP) som anger hur mycket värmeeffekt man får för varje kWh energi du driver värmepumpen med
  • Uppvärmningskapacitet
  • Luftflöde i kubik per minut
  • Låg lägsta tillförd effekt (så att man kan gå ner i effekt på sommaren)
  • Lägsta ytter-temperaturen som pumpen fungerar vid
  • Energimärkning
  • Ljudnivå

Nu finns det ju som tur är en massa tester så man behöver ju inte göra all faktainsamling själv. Folksam gör årliga tester och har ett par rekommenderade / bra val, likaså danska energistyrelsen har bra översiktsinformation. Det är för tidigt att peka ut en specifik modell, men nu har vi en start.

Tyvärr är de ju inte alls särskilt snygga varken inifrån eller utifrån. Det får bli till att bygga in den i en låda eller liknande… We cross that bridge when we get there.

luftvarmepump_varmepump_viivilla

Värmepump utvändigt, bild från Vi Villa Ägare

Nästa reflektion är ju också att det är väldigt positivt med parallella värmesystem ifall något krånglar med värmepumpen. Vi kommer ju ha en braskamin som kommer snabba på uppvärmningen när man kommer ut på en helg. Sen kommer vi nog komplettera med ett par el radiatorer (element på direktverkande el) i exempelvis sovrummen och golvvärme i badrum och hallen för riktigt kalla dagar och som back-up.

 

Kategorier:

Inredning, Uppvärmning

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: