Hur placerar man en värmepump?(Välja uppvärmning 3)

Läs mer om uppvärmning i vårt inlägg om uppvärmning i fritidshus (del 1) och vilken värmepump som är bäst

Vi fortsätter på värmepumpsefterforskningen och funderar på placeringen av den invändiga enheten och om det kanske är värt att fundera på en delad version, alltså en med en utvändig enhet men två invändiga. Det har man ju framförallt för att se till att alla rum har tillräckligt med flöde.  Det finns massor att läsa kring hur man ska tänka, och naturligtvis måste vi rådgöra med installatören. Det är uppenbart att pumpen gör sig bäst i en öppen planlösning, för att luften ska kunna sprida sig över hela huset.

När det gäller placering så måste man ju tänka på att luften enkelt ska kunna komma in i rum med öppna dörrar och naturligt sprida sig i färdriktningen.

Hur ska man placera en värmepump?

Placering av värmepump. Alternativ 1 är bra placerad medan alternativ 2 inte når alla rum effektivt. Bild från Panasonic HZ9 produktblad

Vi hade först tänk placera pumpen på långsidan i vardagsrummet då det rummet är störts och där vi kommer vara mycket. Men, funderar man lite till så är det frågan om det är bäst? Där har vi ju en braskamin som kommer värma samt det blir svårt att luften ska sprida sig ut i hallen och sovrumsdelen. I tillägg kommer den utvändiga delen stå precis där man går mot huvudentrén .Kortsidan vid köket skulle vara ett alternativ, men kommer vara estetiskt ganska tråkigt.  Alternativet vi nu överväger är istället i den lilla hallen i sovrumsdelen där garderoberna står (som då får konverteras till någon byrå eller liknande).

Hur placerar man värmepumpen?

Placering av värmepump i hallen ger bättre luftflöde in i sovrummen

Nu är sovrummet det som kommer ha sämst uppvärmning tillsammans med toaletten. Toaletten kommer ha golvvärme och ett fönster för vädring så där är vi inte så oroliga. Sovrummet däremot… Det finns då två alternativa lösningar. Antingen kopplar vi in ett element (direktverkande el) eller så installerar vi en delad enhet (ex. Daikin Siesta M2). De invändiga enheterna kan sitta ca 8 m ifrån varandra och då skulle man kunna ha en enhet i sovrummet. Nackdelen är ju då ljudnivån så klart i sovrummet. Den utvändiga pumpen kommer vara relativt gömd! Nu börjar vi bli redo att ta en diskussion med återförsäljarna.

Hur placerar man en värmepump

Placering av delad värmepump med två invändiga enheter

 

Kategorier:

Uppvärmning

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: