Teknik till ett fritidshus

Nu har vi efter lite feedback från er uppdaterat vår checklista för husbygget.Lagt till ett par delar under markarbete och adderat en ny kategori, nämligen teknik!

checklista för att bygga hus, plan för att bygga hus

Uppdaterad checklista

Det finns ju massor av smarta tekniklösningar som för relativt liten penning kan addera mycket livskvalitet och faktiskt spara pengar. Det bästa av allt är ju att allt ”enkelt” kan kopplas till mobilen eller läsplattan.

På temat uppvärmning som vi jobbat en del med nyligen så finns det många smarta funktioner som förenklar vardagen. Vi kommer ju absolut att dra ner på temperaturen och ha bara underhållsvärme när vi inte är på plats. Många nya värmepumpar erbjuder underhållsvärmesfunktionen idag , och en del kan fjärrstyras (ex Daikin Siesta och Panasonic HZ9)när man är på väg ut – om inte annat kan man köpa till en smart remote funktion separat. I tillägg kan man köpa smarta fukt och temperatur sensorer och koppla till samma gränssnitt. Om temperaturen faller under angivna gränser i ett rum där värmepumpen inte står kan man få värmepumpen att slås på.

Nyckelfria lås är ju ingen nyhet och man kan nu styra låsen antingen via magnetbricka, via koder eller mobilen. Det gör att man enkelt kan kolla om dörren är låst. För ett fritidshus är det en ganska bra sak, exempelvis om gäster tar en tidigare båt ut eller om man ska ha någon hantverkare som man inte vill åka ut och släppa in (eller hyra ut via Airbnb). Man behöver vara lite försiktig med vilket lås man väljer så det är godkänt av försäkringsbolaget som varit lite bakåtsträviga i det här fallet. Det pågår också en diskussion kring säkerheten rent generellt av de här låsen och styrkan på krypteringen.

Fjärrstyrd belysning finns nu både för inomhus och utomhus bruk. Det kanske är svårare att argumentera för den specifika nyttan… annat än att det är ganska kul att kunna variera belysningen lite som en dimmer om man ska lysa upp vägen ner till en bastu, badbrygga eller upp till ingången. Det finns i stort två olika kategorier här: 1) de som kräver särskilda uttag (ex Telldus och D-Link) och 2) de som kan styra lamporna direkt (Philps Hue) som då också kan byta färg (…om man tycker det är kul)

Det som verkar svårast med smarta hem är att få allt till samma gränssnitt så man slipper styra via massa parallella system. Det finns ett par försök kring det här, och framförallt de som bygger på Z-wave standarden (ex Fibaros). Här tänker vi nog skynda långsamt, och kan verkligen tänka mig styra värme via en app och ljuset via en annan.

Mycket av ovan går att styra via 3G/4G nätet, men också via wifi. Nu har vi ju turen att fiber har dragits till ön och beräknas installeras till nästa sommar. Kommer ju väl till nytta också när vi tänker kunna rymma vardagen och jobba ”hemifrån” på ön. För bygget, så ska vi naturligtvis se till att vi fördrar alla nödvändiga kablar!

 

Kategorier:

Plan, Teknik, Uppvärmning

2 kommentarer

Intressant det här med smarta hem! Jag kommer hålla mig uppdaterad med vad ni kommer fram till. 🙂 I vårt husprojekt kommer vi ha fokus på egentillverkad solel med solceller och även solpaneler och acktankar. Inte helt fel att lägga till parametern smarta hem till detta. Gubben min avskyr allt vad datorer heter, vilket gör att jag får försöka ta reda på allt sådant själv. Via husbloggar som denna till exempel 🙂 Nåväl, han är ruskigt bra på allt annat hantverk såsom sprängning, vvs, murning och snickeri m.m. Så vi kompletterar varandra bra i vårt projekt.

Gilla

Tack! Kul att du tyckte det var givande. Vi jobbar vidare och håller dig uppdaterad! Självförsörjande el låter toppen och er kombination som ett vinnande recept!

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: