Altanräcke för att maximera utsikten

Vår altan kommer ligga mot ett ganska brant stup så vi behöver absolut någon form av räcke, eftersom det också är där den mesta av utsikten är så vill vi naturligtvis ha något i glas.

Stenbrant i skärgård, glasräcke

Branten ner mot vattnet, först uppifrån sedan nedifrån. Alldeles för högt för att inte ha ett rejält räcke, framförallt när man har en liten.

Glasräcken kommer i diverse skepnader, med eller utan stolpar och med eller utan överliggare (och stolpar och överliggare i alla diverse material). Mycket är ju tycke och smak, men enda stora hänsynstagandet är om man vill kunna luta sig mot räcket bör man välja något med överliggare. Just nu tänker vi att det inte känns så spontant att luta sig mot just ett glasräcke oavsett. Vi har istället spårat in oss på två alternativ:

  • Ett räcke som fästs i nederkant och är helt utan räcke eller överliggare. Det här optimerar ju för utsikt och ger lite av den den där svävande känslan ner mot branten. De kommer antingen fästas i en skena i nederkant vid altanen eller så fästs de på utsidan (se nedan bild 1 och 2). De kostar dessvärre en hel del, mellan 3000-4000 kr per meter. Kommer ju kännas om man ska ha några meter.

    Glasräcke utan stolpar och överliggare

    Två versioner av glasräcke utan stolpar och överliggare. Bild 1 med skena i underkant, bild från Glaskomfort. Bild 2 fäst på utsidan, bild från FixPoint

  • Räcke med stolpar utan överliggare. Man kommer ju känna mindre av fritt-fall-känsla, men skapar ändå bra förutsättningar för utsikt. Här tänker vi att det absolut blir snyggast om man har samma material på stolparna som på terrassen (vi gör research här men får återkomma när vi har ett bättre svar). Det går också enklare att skapa någon form av grind, som vi kommer behöva för trappan ner mot vattnet. Fördelen här är priset, kostar kring 1000-2000 kr per meter.

    Glasräcke med stoplar

    Glasräcke med stolpar men utan överliggare, bilder från Glasnet

Vi har inte riktigt bestämt oss men börjat ta in ett par offerter. Kanske är det här ett område där man kan för en gång skull välja det billigare alternativet? Vad tycker ni?

Kategorier:

Terrass, Tomt

8 kommentarer

Klart härligare känsla utan stolpar men frågan är om det är värt priset? Det beror väl lite på hur många meter det handlar om…Finns det inte stolpar av annat material trä som inte blir så breda?

Gilla

Ja, det kommer ju bli typ 25-30 m för den stora terassen och sen lurar vi lite på en till. Det finns i diverse metall men kommer inte det sticka ut mer? Tänker att när träet blir gråtonat att de försvinner lite. Sen ska man absolut hitta en lagom bredd på dem, och förhållandet till längden på glaset.

Gilla

Håller med Hanna vad gäller ovan alternativ. Tänker samtidigt att det skulle vara härligt att ”hänga” vid räcket, titta på utsikten, luta sig mot det och kanske ställa ifrån sig ett glas på räcket 😃

Gilla

Jo, så kan det vara… Var hamnar räcket i blickfånget om ni sitter ner? Blir det i ögonhöjd så är det kanske ingen höjdare 😜

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: