Ventilation vid nybygge – en första översikt

Att god ventilation är ett måste för både hus och personer vet väl alla. Framförallt viktigt för att undvika fuktskador och mögel. Det finns också krav från boverket att nå 0,5 luftomästtningar per timme. Principen är superenkel, byt ut gammal förorenad luft mot ny och ren. Trixet är hur man ska göra det. I stort skiljer man ju på ventilation med självdrag och mekanisk ventilation. Självdrag innebär att luft letar sig in i otätheter och gammal luft går ut via ex en skorsten. Härlig princip, men behöver oftast kompletteras med någon form av fläkt. Mekaniska system innebär att man själv kan styra luftflödena och eventuellt också återvinna värmen i frånluften som båda har en positiv effekt på driftskostnaderna (inklusive uppvärmning). Man skiljer på olika typer av mekanisk ventilation: 

  • Frånluftsventilation (så kallade F-system): Innebär att luften aktivt sugs ut från  kök, badrum och tvättstuga (områden med förorenad eller luft med hög luftfuktighet) och ny luft släpps in via ventiler och otätheter. Vanligen drar man ventilationskanalerna på vinden, vilket ju är svårt i vårt fall eftersom vi inte har någon. Det går att lösa och man behöver ha en pump på taket.
Hur funkar frånluftsventilation?

Enkelt frånluftssystem, bild från EnergiCentrum

  • Från & tilluftsventilation (så kallade FT system): Innebär att man mekaniskt styrt både från- och tilluften. Tilluften tas in centralt där den filtreras och förvärms med frånluften (FTX system) och fördelas sedan via tilluftsdon till framförallt sovrum och vardagsrum där behovet av ren luft är störts. Fördelen med de här systemen är att man kan återvinna värmen i frånluften med en värmeväxlare och då får lägre uppvärmningskostnader. Systemet är relativt dyrt att installera och kräver centrala ventilationskanaler.

    ftx_system

    FTX system där tilluften förvärms med frånluften, bild från Alltomventilation

I fritidshus har man vanligen självdrag med extra fläkt i badrum, kök och eventuellt i större rum. Det lämpar sig också för hus som har en luft/luft värmepump som också skapar cirkulation i systemet. Det finns massor av olika fläktar för badrum, PAX, Fresh intellivent osv. Viktigt att ha i åtanke är också vilken typ av köksfläkt man väljer, då den agerar som en mekanisk frånluftsfläkt i köket. Totalt sätt är detta är en relativt billig investering (badrumsfläktarna kostar upp till ett par tusenlappar). Nackdelen är att luften ej renas nämnvärt (bortsett från filter i ventiler) och att den kalla luften som släpps in också blir väldigt kall på vintern och kräver därför högre uppvärmningskostnader. En annan viktig aspekt är att eldstaden måste ha tilluft utifrån och alltså ej ta luften från huset.

För vår del lutar vi åt ett självdragssystem med extra fläktar. Den enkla anledningen att det känns onödigt att installera ett större system för ett fritidshus som främst utnyttjas på våren och sommaren (även om vi kommer vara där vintertid). Layouten med en bra köksfläkt och en PAX/Freshfläkt i badrummet känns tillräcklig. Så klart en nackdel med högre värmekostnader, men vi tänker att en effektiv värmepump kommer göra sitt. Vi får höra med ett par som kan området bättre än oss, men nu vet ni vart vi är på väg. Så klart måste vi göra lite efterforskning kring val av leverantör och så vi får en fläkt som är både effektiv och praktiskt med alla de rätta fuktsensorerna och fjärrstyrning etc.

 

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: