Ventilation – välja rätt badrumsfläkt (2)

Vårt första inlägg, översikt över olika ventilationsalternativ finns att läsa här. Som sagt, vi kommer välja ett frånluftsventilationssystem med fläktar i kök och badrum. Det kommer ju kompletteras med ventiler/tilluftsdon i sovrum, vardagsrum etc.

Som så mycket annat kan man köpa en enkel fläkt för bara ett par hundra lappar, men finns mer avancerade för ca 1200-1500 kr. Utöver diverse självreglerande funktioner är det ju prestanda, hållbarhet och ljudnivån man vill optimera för. Vi tänker absolut gå på ett mer beprövat kort och lägga de extra pengarna. En av de absolut vanligaste badrumsfläkten är av märket PAX. De kommer i ett par varianter med lite olika funktioner:

  • Passad 00, den enklaste av deras fläktar som mer eller mindre bara har en på / av funktion
  • Passad 30, som har både fuktstyrning (går igång vid vissa fuktnivåer) och närvarosensor
  • Passad 31, lik Passad 30 men har också ett kallrasspjäll som hindrar kall luft att komma in när fläkten är avstängd (ca 300 kr dyrare än P.30)
  • Pax Calima som i tillägg också kan styras via en app, men har enbart tre varvtalsinställningar
    Vilken badrumsfläkt ska man välja, vilken badrumsfläkt är bäst, PAX passad

    PAX Passad badrumsfläkt, bild från PAX

    pax_badrum

Som alternativ till PAX, finns bland annat Fresh Intellivent 2.0. Den har både fuktstyrning, närvarosensor, kallrasspjäll och en ganska smart ”sniff funktion” som hela tiden frågar pumpen om den gör nytta och reglerar varvtalet därefter. Verkar också enkelt att kontinuerligt kunna reglera varvtalet. Den har också fått bra feedback när det gäller hur enkelt det är att rengöra.

Badrumsfläkt, vilken badrumsfläkt är bäst, fresh intellivent 2.0

Fresh Intellivent 2.0 badrumsfläkt, Bild från Fresh

Installera badrumsfläkt

Så här ser Intellivent 2.0 ut installerad, bild från Smartahem

Sammanfattningsvis, det skiljer ganska lite på de de lite dyrare varianterna i både funktioner, prestanda (Intellivent något högre kapacitet), ljudnivåer (21 vs. 22 dB) och pris. Fresh Intellivent verkar vara en bra utmanare, som om något verkar ha lite smarta funktioner. I ett första skede tycker man den har lite utseendet emot sig, men i ärlighetens namn är ingen direkt snygg. Intellivent kommer i diverse färger, om det skulle vara aktuellt med ett färgat kakel.  Om man starkt brinner för att kunna styra fläkten med sin telefon, så är det Pax Calima som gäller. Kanske relevant för ett fritidshus när man inte är på plats hela tiden.

fresh_intellivent_farger

Olika färgval för Intellivent 2.0, bild från Fresh

Vi funderar vidare på kakel innan vi helt bestämmer oss. Valet står mellan PAX Calima, PAX Passad 31 eller Intellivent 2.0

Kategorier:

Badrum, Ventilation

4 kommentarer

Intressant inlägg! I vårt ekohus där vi endast har sk. naturlig ventilation genom behovsstyrt förstärkt självdrag väljer vi Pax Calima till badrummen.

Gilla

Tack, kul! Vad tycker du om designen av Intellivent? lite osäkra här…

Hur kommer det sig att ni tog Calima och inte Passad31?

Gilla

Hej
För att överhuvudtaget få bygga (nytt) hus med självdrag tog vi hjälp av en ventilationsexpert som hjälpte oss med ventilationslösningen. Det var han som föreslog Pax Calima som det bästa alternativet för oss med förstärkt självdrag. För oss är ett tyst hus utan lågfrekvent buller i form av FTX eller FX ventilation överst på önskelistan. Där vi bor idag har vi frånluftsvärmepump och det är ständigt sus i öronen från ventilationen. På vårt skärgårdsställe har vi självdrag och där kan man höra fågelsång även när man sitter inne. Det gör vi inte i huset i stan.

Gilla

Låter bra, det där bullret hoppar man ju gärna och byter mot fågelsång. Ska höra oss för vi med för att se vilken modell vi landar på.

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: