Första utkast på elritningen

Nu har vi gjort första delen av elritningen, där vi markerat ut eluttag, och fasadbelysning. Det kvarstår ett par stora uppgifter som vi nu ska börja med:

  • Uttag för innerbelysning och var spottar eller motsvarande ska sitta
  • Strömbrytare/dimrar
  • Dra fram el för ytterligare utebelysning, bastu och attefallshus
  • Hur ledningarna ska dras

Processen fram till nu har egentligen varit fokuserad på att förutse framtida behov – lite försöka föreställa sig hur man kommer leva i Skärgårdshuset. Vi har också inkluderat de huvudsakliga uttagen för uppvärmning (pump + extra radiatorer) och för vitvaror i kök (här sker nu en parallell process där vi börjat designa köket tillsammans med leverantörer).

Nästa steg blir nu att skaffa inspiration och lära sig mer om hur man bäst ljussätter inomhus såväl som utomhus. Innerbelysningen är ju absolut högsta prioritet nu eftersom vi lever med en stark hypotes av att ha försänkt belysning i taket och det vill man ju så klart ha en ganska bra bild av redan nu. Utebelysningen handlar framförallt om att fördra så det blir enkelt att installera senare. Till hjälp har vi köpt två böcker

Hur ska man ljussätta? Vad är en bra innerbelysning?

Första steget i elritningen och nu är fokus på innerbelysning

Böckerna vi har köpt är skrivna av Torbjörn Eliasson. Böckerna har massor av bilder och en del beskrivningar. Författaren skrev boken om utebelysning först, och det känns lite som det är just utebelysning som är hans passion, men att marknaden för innerbelysning är betydligt större. Vi får återkomma med en recension, men böckerna är relativt välkända inom området och när vi bläddrat igenom dem så finns det i alla fall en hel del intressanta tankar.

elritning_5

Steg ett i elritning, med eluttag, fasadbelysning, och för huvudsakliga vitvaror och uppvärmning

Fortsättning följer!

 

Kategorier:

Elritning, Planlösning

6 kommentarer

Ser ut att funka vid första påseende. Skall kolla lite till. Man kanske likaså skall kolla hur el i rören skall ledas ut för respektive fas till respektive ljus-slinga utanför terrassen (för att få någotsånär balans på lasterna). Detta om man vill ha lite soft ljus sättning i naturen?

Gilla

När vi byggde la vi ut tomma rör för framtida bruk. Det var så belysningen på framsidan kom till senare. Så det är ett tips, förbered så att ev. förändringar blir enklare! Antar att ni redan tänkt så : )

Gilla

Tomma extrarör är alltid bra att ha! Likaså rör från gatan för eventuell fiber i framtiden, så slipper man gräva upp när tomt och väg redan är etablerade.

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: