Vilken varmvattenberedare ska man ha? (Uppvärmning 5)

Vårt förra inlägg kring varmvattenberedare (VVB) och vad som är viktigt att tänka på finns här. Nu har vi börjat jämföra de olika alternativen, lite som vi gjorde för luftvärmepumpar.  I korthet letar vi efter en VVB som har: 100-150 (ev 200) liters grundkapacitet och en effektiv uppvärmning genom direktverkande el (med små värmeförluster). Positivt också om den är liten på bredd/djup/diameter och hellre högre eftersom vi ska bygga in den och har begränsat med kvm i badrummet. De huvudsakliga aspekterna vi därför valt att fokusera på när vi jämfört de olika leverantörerna är:

  • Grundkapacitet, alltså tankens volym
  • Mängden 40 grader C vatten man får ut (man blandar ju upp varmvattnet med kallvatten)
  • Uppvärmningstid för att återställa en varm tank
  • Energiklassificering (max är B så länge man har direktverkande el)
  • Storlek

Som vanligt saknar man ju en industristandard, och för VVB finns det förvånansvärt få tester som jämför de olika modellerna, då får man skapa sitt eget! Sagt och gjort.

Vilken varmvattenberedare är bäst? Vilken VVB ska man välja? Bäst i test

Jämförelse av tre stora leverantörer av VVB i tre segment: ~100, ~150 och ~200 liter. Data insamlad från leverantörernas hemsidor (vi reserverar oss för eventuella läsfel).

Det är inte helt rättvist att börja jämföra mellan segmenten, eftersom en stor tank också får högre kapacitet av 40 grader vatten. De stora slutsatserna är:

  • Energiklasserna är inte så rolig läsning, alla har C utom CTC Safir 90 som har D
  • Uppvärmningstiden är egentligen inte så differentierande inom ett segment. Skiljer som mest en halvtimme (och får mindre betydelse för en stor tank som inte tar slut på varmvatten lika ofta)
  • Bredden är också relativt lik om man kollar inom ett segment. Så att differentiera sig som en liten VVB är faktiskt inte så himla relevant

Det är inte helt enkelt att läsa ut vilken av VVB som faktiskt är bäst ur tabellen, som tur väl är råkar vi ju vara lätt arbetsskadade och ha en viss förkärlek för analyser. Ett mått som vi själva definierade var kapacitetsmultipeln, alltså hur många gånger grundkapaciteten får man ut vatten med 40 grader. Enklast kanske som ett exempel, om en VVB har grundkapacitet på 100 l, men ger 200 l 40 graders vatten så är multipeln 200/100 = 2. Vi tyckte det var ett smartare mått att se på den relativa förbättringen än den absoluta siffran när man ska välja.

vvb-output_jamforelse

Försök att förenkla VVB jämförelsen

Så på Y-axeln har vi ”kapacitetsmultipeln” och på X-axeln har vi tid för uppvärmning. Storleken på cirkeln är VVBs grundkapacitet och färgen representerar de olika leverantörerna. Bäst hade varit att ligga högst uppe i vänstra hörnet med en stor cirkel. Ett par slutsatser blir ju i alla fall tydligare:

  • Det självklara, att tar längre tid att värma upp en stor tank än en liten
  • Det mindre självklara, det verkar som det finns något systematiskt kring leverantörernas prestanda där CTC presterar bättre än Nibe, som presterar bättre än Metro på multipeln. Inte lika tydligt kring uppvärmningstid, men visst mönster finns även här

Om man kopplar samman det här med Energimyndighetens test som vi skrev om i förra inlägget, så känns CTC Safir 200 som ett ganska intressant alternativ faktiskt. Den fick nämligen bäst i test med minst energiförluster.

ctc-safir_200

CTC Safir 200 l, bäst i test. Bild från CTC

Något oroväckande dock att energimyndigheten fick ut 330 liter 40 graders vatten, medan produktbladet skriver 445 liter… Värt att kolla upp, innan vi bestämmer oss. 200 liter kanske också är i absolut största laget (men kommer behövas om vi håller kvar vid badkaret).

 

 

Kategorier:

Uppvärmning

2 kommentarer

Vi gillar det! Överlag hade ju helt standardiserade industrital varit bra för konsumenten. Nu mäter några uppvärmning till 45 grader, andra till 50 etc. Bara svårt att jämföra!

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: