Inspiration till utebelysning

Ja, utomhusbelysning är på inget sätt högsta prioritet – men ibland måste man ju få göra saker bara för intressets skull och inte bara måsten. Härligt att då drömma sig bort till ett färdigt Skärgårdshus… Det enda viktiga kortsiktiga är ju att få med eventuell fasadbelysning och eluttag på elritningen. När vi väl bygger sen ska det ju också fördras elrör så det blir smidigare med ljussättningen. Nu har vi dessutom läst Belysningsboken av Tornjörn Eliasson. Den ger en del inspiration, och en del praktiska tips vad man ska tänka på när det gäller varmt eller kallt ljus, höjd på ljussättning etc.

Tre områden med inspiration har vuxit fram som favoriter (utöver de vanliga som fasad, terrass, ingång)

Belysning av träd gör att man kan leda blicken från något mörkt till något spännande och ge ett härligt djup i tomten. Rekommendationen här verkar vara att belysa både stam och krona, med olika färger. Snyggt eller hur?

belysing_trad_1_villa_ekhojden

Ljussättning av träd, bild från Villa Ekhöjden

Belysning av berg känns som ett måste på vår tomt. Vi har massor av klippor när man ska gå ner för den tänkta trappan mot vattnet. Här vill vi ju så klart ha ett inramade ljus när man tagit det sena kvällsdoppet. Kan bli otroligt fint!

belysning_berg_2_lighthouseab_se

Belysning av bergshällar blir ett måste, bild från LightHouse AB


ljussattning_timraron

Här har vi både träd och klippor att förgylla


belysning_berg_1_ljusboken

Härligt med trä som är figursågat mot berg, och extra härligt när man kan ljussätta det så här. Bild från ljusboken

Belysning i trappor hade vi inte tänkt så mycket på tidigare. Om allt går som det verkar så kommer vår terrass behöva ta upp höjdskillnad i ett par trappsteg. Det skapar ju både liv och härliga sittplatser, men för att våra gäster inte ska snubbla när de ska smyga in till gästhuset så kommer vi ju vilja ljussätta den på något sätt.

belysning_trappa_1_ljusinspiration_nu

Belsyning av trappa, bild från Ljusinspiration.nu

Kategorier:

Belysning

5 kommentarer

Ert val av vad som skall fokusera på tycker jag inspirerar. Inomhus är det mycket funktion som skall underlättas, utomhus är ju som dagtidens ”vackerhet” som kvällstid skall tas fram. Den statiska men likaså dynamiska rörelsen (vajande belysta träd) som varierar efter årstider kan bli mycket lugnande och inspirerande för betraktaren. Vårens löv belysta, sommar-tid kanske blir svårt att konkurrera med solljuset, men höstens färger genomlysta blir fint och då vinden gungar ljuset, vinterns snö kommer skapa andra blåtonade ljus fenomen att finna ro av. Kul.

Liked by 1 person

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: