Kolla upp ditt byggföretag och skaffa livrem

Nu är vi mitt uppe i att jämföra offerter för byggnationen. Spännande, och inte helt fritt från viss oro. Det finns ju massor av skräckhistorier med byggföretag som går i konkurs mitt under bygget och folk som blir lurade på pengar. Bästa sättet att skydda sig emot det här är ju så klart att göra lite efterforskning för att se att bolaget verkar solitt, se till att man har en bra betalplan (sk lyftplan), och ett färdigställandeskydd.

Finansiell research på byggföretaget är ju helt gratis (eller kostar en ytterst liten slant för att få årsredovisningar och liknande). Vi hade ett fall innan den här tomten där man enbart kunde köpa ett nyckelfärdigt hus för vad som verkade vara ett väldigt attraktivt pris. Det visade ju sig som ofta att när något ser ut att vara för bra för att vara sant, så är det just så. Vi bad så klart att få tillgång till entreprenadens namn och tog fram den finansiella information som finns i vårt öppna land. Det visade sig då att bolaget omsatte ca 1 miljon kr om året (alltså signifikant mycket lägre än vad ett hus kostar), moderbolaget hade negativt resultat år efter år och negativt eget kapital och var dessutom kopplat till ett annat dotterbolag som just satts i konkurs. Helt enkelt för mycket rök för att vi skulle känna oss trygga. Det ska tilläggas att huset såldes av en renommerad mäklare. Så vi rekommenderar att kolla att byggbolaget har:

  • stabila intäkter och över tid också tjänar pengar
  • inte kopplat till en komplex företagsstruktur med moderbolag, dotterbolag etc som framförallt inte har konkurshistorik
  • bra kreditvärdighet
  • bra referensobjekt att prata med

Lyftplan är ett sätt att reglera betalning allt eftersom huset färdigställs (bör ej vara i förskott), och kopplas allt som oftast till ett platsbesök med KA och eventuellt kommun. Man har typiskt ett antal lyft för stommar, hus med fönster etc (vi återkommer med mer detaljer längre fram). Fördelen här är att man alltså bara betalar för vad som levererats och därmed inte riskerar att pengar blir låsta i ett konkursbo.

Färdigställandeskydd är ett skydd ifall hantverkaren/byggfirman går i konkurs och gör att arbetet kan fortgå. Det är lagstadgat att ha ett färdigställandeskydd vid större renoveringar, tillbyggnationer eller nybyggnationer, exakt när är bäst att diskutera med kommunen. För fritidshus kan man få ärendet prövat och därmed inte behöva teckna det, men kräver en baktung betalplab. Det är byggherrens (alltså vi) ansvar att se till att det finns ett färdigställandeskydd, men oftast tecknas det av byggfirman. Priset för kalaset är inte helt transparent, men försäkringsvärdet är 10% av entreprenadsumman och vanligen kring 2-3% av den summan är premien. Skyddet är alltså inte att hela huset färdigställs utan bara det man ”gått miste om”.

 

 

Kategorier:

Okategoriserade

2 kommentarer

Bra att kolla upp företagen innan, På allabolag.se får man mycket information. Det finns tyvärr oseriösa aktörer på marknaden. En av anledningarna till att gubben min vill göra allt själv på bygget! Känns ju tryggt på så vis- men det kommer att ta tid att bli klara. 🙂 I vårt fall när vi gör allt själva behöver vi inget färdigställandeskydd.

Gilla

Ja, alltså hade man kunnat snickra själv hade det varit ett fantastiskt projekt… men det är mer än vi kommer klara av! Blir ju billigare (om man inte räknar sin egen tid) och man har allt under uppsyn och kontroll. Ska bli kul att följa vidare.

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: