Det där med väggtjocklek alltså…

Vi la ju ganska mycket tid på att försöka bestämma väggtjocklek, men har sen dess haft lite av en oroskänsla att vi ska bygga för litet. Nu har vi återigen funderat och bestämt oss för att öka väggtjocklek något.

De två aspekterna man måste förstå är ju 1) bärigheten i konstruktionen, att stommen inte är för svag och 2) att man får tillräckligt med isolering.

Vi har pratat med diverse byggare, villaägarnas rådgivning och läst massor. När det gäller #1 så verkar det grönt ljust med vår tidigare stomme på 120 mm (eventuellt även 90 mm!) då vi har ett enplans hus och ett plåttak som anses vara en lätt konstruktion. Det är alltså #2 som är den kluriga. Nu är vi långt från specialister, men har försökt väcka den gamla termodynamiken till liv igen. Det vi har försökt förstå är hur det så kallade ”u-värdet” förändras av mer isolering. Det hela resulterar i en energiberäkning som beror på inomhustemperatur och genomsnittlig utomhustemperatur. För vår del, kommer vi ju ha huset på underhållsvärme under året så att faktiskt fundera över hur det kommer se ut över året får påverkan. Till vår hjälp hittade vi ett mycket pedagogiskt program på Rockwools hemsida. Här kan man modellera olika väggkonstruktioner och få fram påverkan på u-värdet.

Hur beräknar man u värdet? U värdet vägg

Rockwools program för att beräkna u-värde och energiberäkning (bild från från Rockwool)

Vår vägg kommer nu byggas upp enligt nedan sett inifrån:

  • Microlit
  • Gipsskiva (12 mm)
  • OSB (10 mm)
  • Horisontell regel 45 mm med isolering
  • Ångspärr
  • Stående regel, 145 mm med isolering
  • Vindskydd
  • Luftspalt & horisontell spikläkt
  • Stående panel

Att isolera ytterligare med isolering, exempelvis 45 mm utvändigt som vi funderat kring hade relativt liten effekt (0,03 påverkan på u-värdet, < 500 kr per år i uppvärmning) och ger oss mindre boyta. Istället tog vi en diskussion med den tilltänkta byggfirman kring att bygga in en kraftigare stomme i originalpriset och ha bra med isolering i tak, golvkonstruktion och bättre fönster. Nu äntligen känner vi oss komfortabla och redo att gå vidare. Nu ska vi ta offerten till kontrakt!

 

1 kommentar

Spännande! Kul med nästa steg.
På vår skärgårdsstuga har vi stående ytterpanel i tre olika bredder 22mm x 120, 145 och 170 sedan läkt utanpå. Blir jättefint när man blandar bredderna så.

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: