Ryggåstak

Skönt att slippa läsa om plåttak? Det är i varje fall skönt att slippa tänka på plåttak för ett tag. Idag har vi mestadels funderat över takkonstruktion som input till konstruktionsritningen. Vi trodde vi hade bestämt oss, men när konstruktören utmanade oss blev vi ändå tveksamma – efter lite fram och tillbaka landade vi i samma plan som tidigare.

Vi vill ju ha full takhöjd upp till nock i många av våra rum, det går ju så klart att lösa på diverse sätt. Konstruktören föreslog tvärsgående balkar, framförallt för att det skulle vara billigare. I ärlighetens namn gillar vi inte balkar, det skulle inte ge den helhetsbild vi söker.

balkar_1

En av de finare bilderna med balkar vi hittade… 

För att få full takhöjd finns då ett alternativ, att bygga med en rejäl (!) limträbalk. Konstruktörens preliminära beräkning var 11 cm bred och nästan 50 cm hög som går längs med huskropparna, alltså tre till antalet (en i vardagsrum/kök, en i sovrumsdelen och en i gästhuset). Det innebär att det kommer gå ner en balk precis i nocken. Denna kan man ju låta vara synlig, eller väljer man att bygga in den med ett innertak med en annan lutning. Vi avvaktar nog det beslutet tills vi ser hur ”stor” den blir när man ser den.

limtrabalk

Ryggåstak med limträbalk

Som planen är nu tänker vi dessutom ha innertak i vissa av rummen. Grovhallen (ljusgul) har ju ett pulpet tak där vi vill behålla en lutning även på insidan. I de ljusblåa delarna tänker vi sätta in ett innertak. För de små sovrummen i bakkant kommer takhöjden vara högre än längden och bredden på rummet, så här känner vi nog att ett innertak behövs. Lika så för innerhallen (alltså mellan de små sovrummen och badrummet i huvudhuset) och badrummet. Det ger också bra med utrymme som en vind för förvaring och kanske VVB. I gästhuset är ju fasadhöjden lägre så här vill vi inte begränsa takhöjden för mycket, utan tänker oss ett innertak som börjar en bit upp i badrummet, men annars öppet. Fördelen med vald konstruktion är dock att alla valen med innertak faktiskt kan vänta tills stommen är rest.

planlosning_tak

Kategorier:

Tak

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: