Att välja träpanel

Vi har funderat fram och tillbaka på diverse panel och färgalternativ, men nu bestämt oss för en vi gillar. Det var ganska självklart för oss att få en gråton, men ändå med en tydlig träkaraktär på huset, det kommer passa in i miljön och med det lite modernare utseendet.

Vi har utvärderat en rad alternativ:

  • Järnvitriol
  • Siio
  • Kebony
  • Ceder- eller lärkträ
  • Många typer av färg och lasyrer

 

Panel_total.png

Vänster uppe: Sioo, Höger uppe: Järnvitriol, Vänster nere: Ceder, Vänster nere: Kebony Bilder från: Silva timber, moelven, mafi, arvesund

 

Kort och gott, alternativen ovan ger väldigt likartade färgnyans – kanske bortsett från färg och lasyr som lite döljer träets karaktär mer än de övriga. Allt trä grånar ju med tid, så för vår del handlade det egentligen  mer kring skyddet och mängden underhåll det kräver.

Järnvitriol är ett sätt att påskynda hur träet grånar och ger egentligen inget skydd alls (om något det omvända) och riskerar att ge en ganska flammig ton beroende på sol, väder och vind samt en del metallutfällningar. Fördelen här är att det näst intill är gratis.

Sioo hade vi länge förhoppningar på. Det är en kiseldioxid som ger visst skydd. Det är väldigt populärt på terrasser och altaner. Däremot blev vi lite tveksamma kring att det kräver en hel del tvättar av fasaden och såg en del skräckexempel på tillväxt som hade gjort ett helt hus prickigt.

Cederträ är populärt och snyggt. Det är ju helt obehandlat så inget extra skydd, men verkar stå emot röta ganska bra. Däremot kostar det mest av alternativen vi kollade på.

Tillslut föll vi för Kebony som är ett norskt tryckimpregnerat och giftfritt virke från Norge. Det monteras när det har en ganska mörkbrun ton, men åldras med en silvergrå patina. Den är ganska dyr (jämfört med järnvitriol, billig jämfört med ceder), men också relativt underhållsfri och med lång livslängd och att den är miljövänlig känns väldigt positiv!

kebony_fore_efter

Som sagt, man längtar till man slipper den bruna färgen och får den härliga gråa tonen. Bild från mafi

plattak_slutgiltigt_val

Kebony med valda plåttaket från Plannja

Kategorier:

Panel

2 kommentarer

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: