Brottats med elritningen (del 1)

Nu när det utvändiga arbetet börjar lida mot sitt slut och de invändiga reglarna börjar monteras är ju elritningen en central del. En av anledningarna till att vi ville ha en extra invändig regel och isolering var att man slipper bryta ångspärren, vilket så klart ger mycket bättre isolering och u-värde. Istället drar man alla ledningar i denna invändiga regel.

Elritningen vi har jobbat med den sista veckan tar ju sin grund i:

  • Invändig belysning
  • Utvändig belysning
  • Strömbrytare och dimrar
  • Uttag, invändigt och utvändigt
  • Uttag avsedda för installationer (diskmaskiner etc.)
  • Uppvärmning (radiatorer och värmepumpar)
  • Inbyggda högtalare
  • TV & Internet
  • Fördraget el för anda byggnader (bastu etc.)

Ja, så det är ju en del saker som måste på plats. Vi har ju verkligen funderat på många av de här valen tidigare, men inte exakt specificerat var de ska sitta – med andra ord har vi nu mentalt och digitalt flyttat in i huset.

Här har vi resultatet i huvudhuset:

Elritning_1_huvudhus

Huvudhus: Ritning för uttag, strömbrytare och TV/Internet

Elritning_2_huvudhus

Huvudhus: Invändig & utvändig belysning

Elritnign_3_huvudhus

Huvudhus och vardagsrum/kök: Detaljerad beskrivning med all el

 

Kära framtida gäster, så klart finns det el också i gästhuset 🙂

Invändig belysning

Som vi skrivit om förut (här) så har vi för inspiration till belysningen tog vi hjälp av Hidealite som kostnadsfritt utarbetar ett belysningsförslag som vi sedan har bollat fram och tillbaka ett par gånger. Uppsidan för dem är så klart att de (främst) planerar med sin armatur. Nu har vi också tagit med spottarna som ska sitta under köksskåpen. Personliga favoriten för inonhusbelysningen är den försänkta ljusskenan som dyker upp på ett par ställen.

Belysning_badrum

Försänkt ljus i badrum (bild från hide-a-lite)

Den stora utmaningen de senaste dagarna har varit att försöka placera all belysning – framförallt hängande armatur över bord och soffbord i vardagsrummet. Det har varit mycket Powerpoint (i brist på andra mer professionella ritverktyg, och något vi behärskar…) och kontrollmätningar i huset. Förhoppningsvis har vi tänkt rätt!

Utvändig belysning

Nu har vi äntligen valt utomhus lampa efter en hel del Pintarest så tog vi det enkla valet att åka ut till Bauhaus. Vi hittade en som vi tyckte var prisvärd i bra mörkgrå kulör. Eftersom väggarna är så pass höga gick vi på modell större och en fyrkanting som vi tror passar formspråket på huset, Aneta Fix. Framförallt att den har samma belysning uppåt och nedåt. Placeringen här var lite mindre teoretisk och helt enkelt utifrån var man kommer röra sig när det är mörkt. Med andra ord sätter vi tre stycken längs med fasaden mot huvudentrén, tre på gästhuset mot terrassen och totalt fyra mot dörrparen som vetter mot havet. I tillägg har vi valt att sätta små spottar i den blivande terrassen som ska belysa väggen. Det kommer bli fint! Nu kvarstår det man brinner mest för, nämligen att få belysa klippor och berg, men det får vänta. Det viktiga är så klart att fördra el så att det enkelt går att göra.

Aneta_Fix.png

Bild från Aneta

fasadbelysning_5

Spottar i terrassen, bild från Hidealite

Kategorier:

Belysning, Elritning

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks & Trackbacks

%d bloggare gillar detta: