Brottas (vidare) med elritning (del 2)

Ja, det har stått lite still med bygget. Våra snickare färdigställer grannhuset som precis har haft överlämning. Nu ska de vara igång igen, och vi hoppas komma med lite nyheter inom kort. Vi ägnar dagarna åt möbelinköp och kan snart publicera de senaste inköpen.

Elritningen är ju klar, men vi har ju inte tagit upp alla detaljer. Tidigare inlägg kring elritningen kan läsas här, där vi bockade av hur vi tänkt kring invändig och utvändig belysning – men det är ju bara en del av det.

Elritning_1_huvudhus

Högtalare 

Alla säger att man bör ta tillfället i akt att bygga in högtalare – och det är ju så klart väldigt lyxigt att kunna planera det i förväg och slippa göra ingrepp senare. Vi gillar verkligen tanken på att kunna styra all musik från telefon och slippa massa parallella system. Problemet är att det fortfarande blir ganska dyrt! Ett par högtalare för ett större rum springer loss på 2500 kr kr styck, och sen behövs det ju en förstärkare per zon, ytterligare ca 5000 kr. Vi har valt sätta in motsvarande lösning i vardagsrummet, medan vi i badrum och master bedroom fördrar för en enklare lösning med högtalare och förstärkare i ett ca 2500 kr (man kan också installera en batteri-lösning så de blir portala). För TVn blir det en soundbar. När bastun väl kommer på plats kommer vi att välja en version vardagsrumslöningen fast med högtalare som tål fukt och värme (men det blir ju ett senare problem…)

Dimrar och strömbrytare

Mycket här är ju sunt förnuft, men att installera dimrar med ”trappfunktion” känns som en bra grej (helt enkelt att släcka och tända samma lampor på fler än ett ställe). Smart om i exempelvis hallen där man vill tända när man går in i rummet men också att släcka när man går mot sovrummet. Vi har försökt få utomhusbelysningen att kunna tändas och släckas från både huvudhuset eller gästhuset – hoppas det funkar!

Eluttag

Ja, det är ju inte det mest spännande området kanske – men behöver ju göras trots det. Vi har utgått mycket ifrån hur vi använder uttagen i lägenheten, och sen finns det ganska mycket standarder för placering (150 mm från dörr, låga 250 mm över golv, höga 1000 eller 1100 mm över golv). I stora drag:

  • Bredvid sängarna och soffan för att ladda mobiltelefoner och datorer
  • I största mån försöka placera eluttagen diagonalt i ett rum
  • Uttag för extra belysning (julbelysning etc)
  • Utomhus till terrassen och fördra till bastu
  • Till alla maskiner och fasta installationer (element, diskmaskin etc.)
  • Se till att det praktiska med dammsugning etc funkar

Inomhus kör vi på standard uttag, och för de utvändiga har vi hittat ett par gråa som nästan har samma färg som på fönster, dörrar och tak.

eluttag_utomhus

Exxact vägguttag (Bild från Schneider Electric)

 

Kategorier:

Elritning

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: