Välja rätt väggfärg

Att välja väggfärg är jättesvårt, alltså verkligen svårt. Man kan göra ett ordentligt förarbete hemma, i butiken och sedan på plats genom att måla stora färgprover – men man vet ändå inte säkert förrän hela rummet är målat.

Förra veckan började man måla väggarna invändigt och inför det så hade vi målat upp flera potentiella färgval på stora kartongbitar som vi sedan provade mot olika väggar olika rum (det fanns inte vatten därute så skulle bli svårt att måla på plats). Och senare faktiskt också valt färger. Färgerna vi valde per rum:

  • Kök/vardagsrum/hall/korridor: S 1500-N en klassisk grå färg med endast svärta i, dvs den har inga andra kulörer i som rött eller gult
  • Master bedroom: S 2000-N egentligen samma färg som den tidigare men med lite mer svart i, dvs lite mörkare
  • Lilla vänstra sovrummet: En lätt grön färg, Opal, S2005-G50Y
  • Lilla högra sovrummet: Ljust antikgrå, S1502-Y som inte alls är grön egentligen men upplevs mer grön pga av att de
    små ru
  • mmen ligger mot skogen och det gröna ljuset från träden kommer in
Morgondis Jotun

Morgondis från Jotun, S 1500-N, näst längst till höger

Och sedan åkte vi ut i söndags och tittade på de målade väggarna, och S 1500-N blev inte alls som vi tänkt oss. Typiskt! Grå är tydligen supersvårt och beror otroligt mycket på ljuset. Jag kände att den 1) blev mörkare än vad jag ville (färger blir tydligen mörkare på stora partier än så, så det kan vara värt att tänka på) och 2) den drog lite åt lila (tydligen en risk när man väljer en helt neutral grå, den kan lätt dra åt blå eller lila toner). Lustigt nog så tyckte vi att färgen i vårt sovrum, som eg är samma men lite mörkare, funkade bra. Men det är ett mindre rum, men ännu mer ljus och sedan har jag hellre lite mörkare färg i ett sovrum än på så stora ytor.

IMG_7197

Morgondis i hela rummet, väldigt mörk mot det kritvita taket

 

Så nu väljer vi att byta mot Nordsjövit, S 0603-Y03R, istället. Det är en färg vi har i hela vår lägenhet, det var nymålat med det av de förra ägarna när vi flyttade in och även om vi nog inte valt själva att ha samma färg i alla rum så gillar vi den verkligen. Vi har sett den i flera olika ljus och tror och hoppas att det gula och röda tonerna kommer att balansera upp ljuset så att det inte kommer se blålila ut.

Kategorier:

Kök

Etiketter:

,

1 kommentar

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: